Het Ardennenoffensief

In de nazomer van 1944 sprak Adolf Hitler voor het eerst met zijn generale staf over een nieuw Duits offensief. De situatie aan het Oostfront leek hiertoe weinig kans op succes te bieden. Maar in het westen zag Hitler wel mogelijkheden. Het Ardennenoffensief zou het laatste grote offensief van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog worden…

 

In zijn boek Het Ardennenoffensief  reconstrueerde de Amerikaanse historicus John Toland van dag tot dag de cruciale weken van 16 december 1944 tot 25 januari 1945. Hij baseerde zich daarbij op de vele tientallen gesprekken die hij voerde met Amerikaanse en Duitse veteranen. Daarnaast bestudeerde Toland de geallieerde en Duitse dagrapporten, oorlogsjournaals en andere officiële documenten. Ook bezocht hij de slagvelden in België en Luxemburg vele malen.

 

Het Ardennenoffensief is een aangrijpend boek dat leest als een roman. Het is een onovertroffen relaas vol authentieke getuigenissen. Daarmee behoort het tot een van de hoogtepunten in de militaire geschiedschrijving. Tolands boek is een aanrader voor allen die meer willen weten over de geschiedenis van WO2.

 

Reacties uit de pers:

–          ‘John Toland writes with the authority of a man who was there.’

–          ‘If you could read only one book to understand generals and GIs and what their different wars were like, this is the book.”

–          ‘Toland has told the whole story with dramatic realism.’

–          ‘Gripping. You cannot put it down once you start it.’

 

Author: John Toland

De historicus John W. Toland (1912 -2004) werkte ruim 15 jaar aan zijn boek over het Ardennenoffensief. Het was zijn eerste grote succes en is nog steeds in druk. Toland won de Pulitzer-prijs voor zijn spraakmakende boek The rising sun waarin de oorlog in de Pacific wordt beschreven vanuit Japans gezichtspunt.

Share This Post On