Moordenaar in toga

Roland Freisler,  rechter in dienst van Hitler

De Duitse jurist Roland Freisler combineerde een sublieme wetskennis, uiterste scherpzinnigheid en een indrukwekkende retoriek met trouw aan de partijlijn en een onmenselijke ideologie. Dit maakte hem tot de meest gevreesde nazi-rechter en tot personificatie van de bloedjustitie.

Tijdens Freislers bewind werd het maximale aantal doodsvonnissen uitgesproken. Beraadslagingen in de raadkamer leidde hij in met ‘die kop moet eraf’.  Freisler leidde de groots opgezette showprocessen tegen leden van de verzetsgroep Die Weiße Rose en tegen de plegers van de aanslag op Hitler van 20 juli 1944. Deze processen liet hij filmen. Freisler schreeuwde echter zo hard dat de technici grote problemen hadden om de woorden van de verdachten verstaanbaar te maken.

Wie was deze moordenaar in toga die zo’n fanatiek werktuig werd van de nazi-ideologie? Hoe ontwikkelde hij zich van overtuigd communist tot meedogenloze nazi-beul? Op basis van omvangrijk onderzoek en vele gesprekken met o.a. familie van Freisler, reconstrueert Helmut Ortner de levensgeschiedenis van deze macabere jurist.

Uit een vertrouwelijk rapport over Freisler:  ‘Partijgenoot Freisler is alleen als redenaar bruikbaar. Voor welke leidinggevende functie dan ook is hij ongeschikt, omdat hij onbetrouwbaar en te humeurig is.’

‘Ik heb geen wetboek nodig! IK ben de wet!’ – Roland Freisler (1893 – 1945) tijdens een van zijn showprocessen waar volstrekte wetteloosheid heerste.

Author: Helmut Ortner

Helmut Ortner (1950) schreef verschillende boeken, met name over WO2. Eerder verscheen De eenzame dader, over de aanslag op Hitler van 8 november 1939. Als gast van het Goethe-Institut gaf Helmut Ortner lezingen in o.a. Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Zijn boeken werden vertaald in o.a. het Engels, Italiaans, Spaans, Turks en Pools.

Share This Post On