Vechtmissie

Nederland in Albanië 1913-1914

Vechtmissie is een boek vol actie, intriges en zonderlingen over wat onterecht bekend staat als Nederlands eerste belangeloze  internationale vredesmissie.

Aan de vooravond van Wereldoorlog I laat Nederland zich verleiden tot een militaire opbouwmissie in het zojuist onafhankelijk geworden Albanië. Een groep officieren onder leiding van generaal-majoor Willem de Veer en majoor Lodewijk Thomson reist af naar het door krijgsheren en intriganten verscheurd land. En dat allemaal in de licht ontvlambare Balkan, waar spoedig het startschot voor een bloedige wereldoorlog zal worden gegeven.

Terwijl romantici Albanië zien als een oriëntaals sprookjesland, raken de Nederlanders binnen de kortste keren verstrikt in een politiek wespennest dat ze niet begrijpen en waar niemand te vertrouwen is. Tegelijkertijd wordt de nauw aan de Oranjes verwante Duitse prins Wilhelm zu Wied door de grote mogendheden als uit het niets aangewezen als soeverein vorst van Albanië. Hij blijkt een ongelukkige keuze.

De Nederlandse opbouwmissie mondt uit in een regelrechte vechtmissie. Onder een vreemde vlag vechten de Nederlanders tegen ultranationalistische Grieken en boze moslimfundamentalisten: een gevaarlijke en ondankbare taak. Niet iedereen zal ongeschonden in Nederland terugkeren.

Edwin Ruis (1971) is historicus. Van hem verscheen in 2012 het goed ontvangen  Spionnennest 1914-1918 over Rotterdam als het belangrijkste spionagecentrum van de Eerste Wereldoorlog.

Over Spionnennest 1914-1918:

Een zeer vermakelijk geschiedverhaal – Geschiedenis24.nl

Een fascinerend debuut – IsGeschiedenis.nl

Dit boek vraagt erom te worden verfilmd – Wereld in Oorlog

Fascinerend en gedetailleerd – NBD/Biblion

 

 

 

Author: Edwin Ruis

Edwin Ruis (1971) is historicus. Van hem verscheen in 2012 het goed ontvangen Spionnennest 1914-1918 over Rotterdam als het belangrijkste spionagecentrum van de Eerste Wereldoorlog.

Share This Post On